De Stichting Schnitgerorgel Peize is opgericht om de restauratie van het Schnitgerorgel mogelijk te maken.
Sinds de oprichting bestaat het bestuur uit Arian van der Mark (voorzitter), Harmen Trimp (secretaris) en Bernard Bouwman (penningmeester)
Het beleidsplan van de Stichting Schnitgerorgel Peize kunt u hier lezen:
https://schnitgerorgelpeize.com/wp-content/uploads/2024/09/Beleidsplan-SSOP.pdf
De Stichting heeft de ANBI-status verkregen. Dat houdt in dat uw giften aan de stichting voor 100% aftrekbaar zijn bij uw belasting aangifte.
Naast de Stichting Schnitgerorgel Peize is ook de SSODP als stichting aan de kerk van Peize gekoppeld. Over het bestaan van 2 aparte stichtingen hebben we het volgende ter verduidelijking opgesteld:
De Stichting Steun Onderhoud Dorpskerk Peize (SSODP) is in de jaren 90 van de vorige eeuw
opgericht met als doel:
a. Het verwerven van fondsen ten behoeve van het meefinancieren van het onderhoud en de instandhouding van het monumentale kerkgebouw en het voormalige kerkhof.
b. Het mogelijk maken van culturele evenementen.
Een mooie vorm van particulier initiatief van en voor bewoners van Peize. Hiervoor leveren enkele honderden donateurs jaarlijks een bijdrage. De middelen, aldus verworven, zijn gericht op specifieke bouwkundige en monumentale elementen van de Dorpskerk of functies zoals bijvoorbeeld het financieren van de audiovisuele / livestream installatie.
De besteding van de baten is vastgelegd in een convenant met het kerkbestuur. In dit convenant is beschreven welke onderhoudskosten er gesubsidieerd worden door de SSODP.
In de Dorpskerk in Peize staat een zeer belangwekkend historisch orgel, het Schnitgerorgel. Dit orgel is ook een monumentaal onderdeel van de Dorpskerk. Sterker nog, het is het oudste orgel dat in de provincie Drenthe staat.
Intussen is uit onderzoek duidelijk geworden, dat dit orgel toe is aan een ingrijpende
restauratie van fundamentele onderdelen. Het orgel is nog wel te bespelen, maar kan
aanzienlijk aan kwaliteit winnen en kan dan daarna behoren tot de top van Nederlandse
kerkorgels.
De Stichting Schnitgerorgel Peize is op verzoek van het kerkbestuur als een aparte stichting in 2023 in het leven geroepen om:
a. Het optimaal in stand houden van het monumentale Schnitgerorgel en waar nodig te
restaureren.
b. Het organiseren van culturele en musische evenementen en het bieden van bijvoorbeeld (orgel-)concerten, inloopconcerten, rondleidingen, exposities, lezingen e.d.
c. Het verwerven van fondsen om haar activiteiten te kunnen uitvoeren.
Het restaureren van een dergelijk orgel is niet alleen kostbaar maar kan alleen worden uitgevoerd door specifieke vakmensen. Met de baten wil de Stichting, samen met haar donateurs en de kerkrentmeesters, zich inzetten voor het onderhoud en instandhouding van het Schnitgerorgel als oudste cultuurhistorisch orgel in de provincie Drenthe. Het bestuur van de Stichting Schnitgerorgel Peize zorgt voor vakkundige begeleiding van de restauratie.